Fakta om bordtennis

Bordtennis, även kallad pingis eller pingpong, är en av de största idrotterna i världen. Anledningen till populariteten ligger givetvis främst i att bordtennis inte kräver något större utrymme och att man kan komma igång att spela med ganska enkla medel. Att bordtennis är stort i Kina, som ju är världens mest folkrika land, gör naturligtvis också att bordtennis har många anhängare.

Innehåll

Kort historik om bordtennis

Få idrotter har en specifik plats som man kan betrakta som idrottens födelseort. Inte heller för bordtennis går det att exakt specificera födelseorten. Enligt de flesta historiker är det dock Indien som är bordtennisens hemland. Det sägs att en idrott liknande bordtennis spelades flitigt i vissa delar av Indien i mitten av 1800-talet. Eftersom Indien var en brittisk koloni på 1800-talet kom spelet snart till britternas kännedom. De britter som blev intresserade av bordtennis tog då med sig spelet till Storbritannien.

Klart är att det var i Storbritannien som bordtennisen utvecklades till att bli den idrott som vi känner den idag. Till exempel skrevs de första reglerna i Storbritannien. Året var 1875.

Sedan spreds bordtennisen snabbt över Europa och resten av världen. 1927 spelades den första VM-turneringen i bordtennis. Det dröjde dock ända fram till 1988 tills bordtennis fick plats i det olympiska programmet.

Grundläggande regler i bordtennis

Bordtennis är en mycket okomplicerad idrott som spelas antingen singel eller dubbel. Spelidén är att få motståndaren att missa sitt slag, antingen genom att själv slå bollen på ett sätt som är svårt att returnera eller genom att motståndaren gör fel, exempelvis genom att slå bollen i nätet eller utanför bordet

En boll inleds med en serve. Den spelare som servar måste kasta upp bollen minst 16 centimeter upp i luften från handens öppen handplan utan rotation, för att sedan träffa bollen med sitt bordtennisracket. Under serven måste bollen först studsa en gång på servarens egen sida av pingisbordet och sedan över nätet studsa en gång på mottagarens sida. En korrekt serve måste uppfylla dessa kriterier; annars räknas det som ett fel och motståndaren får poängen.

Efter serven turas spelarna om att slå bollen fram och tillbaka. När bollen slås måste den alltid studsa minst en gång på motståndarens sida av bordet. Spelarna kan använda olika typer av slag som forehand, backhand, block eller smash, för att variera spelet och överraska motståndaren. Målet är att placera bollen på ett sätt som gör det svårt för motståndaren att returnera den korrekt.

Hur många set är det i bordtennis?

I modern bordtennis spelas en match antingen i bäst av fem eller bäst av sju set.

Serven alternerar mellan spelarna i intervall av två servar. Detta gäller i alla lägen förutom då ställningen är 10-10 eller mer. Då byter man servare efter varje boll.

För att vinna ett set måste man vara först med att nå 11 poäng. Man måste dock vinna med två poängs marginal. En match spelas antingen i bäst av fem set eller bäst av sju set.

Gamla regler i bordtennis

Innan de nuvarande reglerna etablerades var bordtennis en sport med varierande regler. Till exempel var det inte alltid obligatoriskt att kasta upp bollen 16 cm vid servering. Det fanns också en tid då set kunde vinnas med färre poäng än dagens 11.

Hur stort får ett pingisrack vara?

Enligt internationella regler får ett bordtennisrack ha en längd och bredd på upp till 15,25 cm. Det finns även en regel för tjockleken, där racketbladet inte får vara tjockare än 4,0 mm.

De flesta professionella spelare använder racketar som ligger nära denna maximala tjocklek, eftersom ett för tunt racket inte möjliggör lika bra användning av gummit och ett för tjockt racket kan bli tyngre att spela med.

Profiler i bordtennis genom tiderna

Bordtennisens historia är fylld av stora profiler. Intressant nog är många av profilerna svenska. På 1960-talet var Hans Alsér den store svenske hjälten. På 1970-talet tog Stellan Bengtsson över stafettpinnen. Under 1980-talet var det Jan Ove Waldner, Mikael Appelgren och Jörgen Persson som var de stora profilerna, inte bara i Sverige utan även i resten av världen.

Samma svenskar var även tongivande under 1990-talet. Nu fick dock de svenska spelarna god konkurrens av bland annat fransmannen Jean-Philippe Gatien, tysken Jörg Rosskopf och vitryssen Vladimir Samsonov.

Pingisprofiler på 2000-talet

På 2000-talet började kineserna dominera bordtennis på ett sätt som inte tidigare setts. Kinas strategiska satsningar på sporten och deras omfattande talangutveckling resulterade i en överväldigande närvaro i världseliten. Wang Liqin är en av de största profilerna under denna period, med flera världsmästerskapstitlar och olympiska medaljer. Andra kinesiska stjärnor som Ma Lin, Zhang Jike och Ding Ning har också gjort betydande avtryck internationellt.

Under det senaste decenniet har kineserna fortsatt sin dominans med spelare som Ma Long, som betraktas som en av de bästa spelarna genom tiderna, samt Fan Zhendong och Xu Xin, som båda har imponerande meriter och bidrar till Kinas fortsatta framgång.

Samtidigt har det funnits framstående spelare från andra delar av världen som har utmanat den kinesiska dominansen. Tyskland har producerat stjärnor som Timo Boll och Dimitrij Ovtcharov vilka båda har varit med och hållit hög konkurrens mot Kinas toppspelare. Även de franska bröderna Alexis och Felix Lebrun håller mycket hög internationell nivå.

För Sveriges del har en ny generation av riktigt duktiga pingisspelare kommit fram under de senare åren där både Truls Möregårdh, Kristian Karlsson och Anton Källberg kunnat utmana världseliten.