Fakta om bordtennis

Bordtennis, även kallad pingis eller pingpong, är en av de största idrotterna i världen. Anledningen till populariteten ligger givetvis främst i att bordtennis inte kräver något större utrymme och att man kan komma igång att spela med ganska enkla medel. Att bordtennis är stort i Kina, som ju är världens mest folkrika land, gör naturligtvis också att bordtennis har många anhängare.

Kort historik om bordtennis

Få idrotter har en specifik plats som man kan betrakta som idrottens födelseort. Inte heller för bordtennis går det att exakt specificera födelseorten. Enligt de flesta historiker är det dock Indien som är bordtennisens hemland. Det sägs att en idrott liknande bordtennis spelades flitigt i vissa delar av Indien i mitten av 1800-talet. Eftersom Indien var en brittisk koloni på 1800-talet kom spelet snart till britternas kännedom. De britter som blev intresserade av bordtennis tog då med sig spelet till Storbritannien.

Klart är att det var i Storbritannien som bordtennisen utvecklades till att bli den idrott som vi känner den idag. Till exempel skrevs de första reglerna i Storbritannien. Året var 1875.

Sedan spreds bordtennisen snabbt över Europa och resten av världen. 1927 spelades den första VM-turneringen i bordtennis. Det dröjde dock ända fram till 1988 tills bordtennis fick plats i det olympiska programmet.

Grundläggande regler i bordtennis

Bordtennis är en mycket okomplicerad idrott. Spelidén är att få motståndaren att missa sitt slag, antingen genom att man själv slår ett slag som motståndaren inte kan nå eller att motståndaren slår bollen i nät eller utanför bordet.

En boll inleds med en serve. Den spelare som servar måste kasta upp bollen minst 16 centimeter upp i luften för att sedan träffa bollen med sitt racket. Bollen måste studsa en gång på den egna sidan av bordet och en gång på motståndarens sida. Därefter turas spelarna om att slå på bollen tills dess att någon missar.

Serven alternerar mellan spelarna i intervall av två servar. Detta gäller i alla lägen förutom då ställningen är 10-10 eller mer. Då byter man servare efter varje boll.

För att vinna ett set måste man vara först med att nå 11 poäng. Man måste dock vinna med två poängs marginal. En match spelas antingen i bäst av fem set eller bäst av sju set.

Profiler i bordtennis genom tiderna

Bordtennisens historia är fylld av stora profiler. Intressant nog är många av profilerna svenska. På 1960-talet var Hans Alsér den store svenske hjälten. På 1970-talet tog Stellan Bengtsson över stafettpinnen. Under 1980-talet var det Jan Ove Waldner, Mikael Appelgren och Jörgen Persson som var de stora profilerna, inte bara i Sverige utan även i resten av världen. Samma svenskar var även tongivande under 1990-talet. Nu fick dock de svenska spelarna god konkurrens av bland annat fransmannen Jean-Philippe Gatien, tysken Jörg Rosskopf och vitryssen Vladimir Samsonov.

Under 2000-talet har kineserna dominerat bordtennisen. Wang Liqin är en av de största profilerna hittills under 2000-talet.