Jan Ove Waldner

Jan Ove Waldner har vunnit precis allt som går att vinna i bordtennisvärlden. Han har genom åren blivit något av en legend inom bordtennisen. I sportens nuvarande hemland, Kina, är han förmodligen den mest kände svensken, alla kategorier. Han har även fått ett eget smeknamn på kinesiska, nämligen Chang Qing Shu, vilket betyder ”det evigt gröna trädet”.

Smeknamnet anspelar givetvis på att Jan Ove Waldners karriär aldrig verkade ta slut. Sin första stora merit tog han som 14-åring på junior-EM i Rom 1979. 23 år senare var han med i det svenska lag som tog hem lagguldet i EM 2002. Under den makalösa karriären lyckades Jan Ove Waldner bland annat spela hem ett OS-guld (Barcelona 1992, för vilket han även fick Svenska Dagbladets Guldmedalj), ett OS-silver, två individuella VM-guld, fyra VM-guld i lag, ett EM-guld, tre EM-guld i dubbel och hela sju EM-guld i lag. Jan Ove Waldner är faktiskt den enda spelaren som har vunnit VM-, EM- och OS-guld i singel, en så kallad Grand Slam.

Jan Ove Waldner racket

Det senaste större internationella framträdandet kom vid OS i Aten 2004. Den då 38-årige Waldner förmodades inte ha någon som helst chans att avancera långt i turneringen. Men, Waldner visade att gammal är äldst och placerade sig som fyra i turneringen. På hemmaplan var Waldner aktiv i ytterligare ett par år. Han vann faktiskt SM-guld i singel så sent som 2010.