Jörgen Persson

När Jörgen Persson åkte ur bordtennisturneringen vid London-OS 2012 mot kroaten Andrej Gacina markerade det slutet på en fantastisk karriär som sträckt sig över fyra decennier och över 30 år. Jörgen Persson tog sin första stora skalp redan 1980 då han vann junior-EM i singel. Då var Persson bara 14 år gammal. Den sista stora meriten bärgade han i Zagreb 2002, som 36-åring, då han vann EM-guld i lagtävlingen.

Jörgen Persson föddes i Halmstad den 22 april 1966. Redan i den tidiga tonåren märktes det att han hade något speciellt. Han slog tidigt igenom på seniornivå i klubblaget Halmstad BTK och det dröjde inte länge förrän han blev uttagen till landslaget. Redan som 17-åring fick han plats i det svenska seniorlandslaget.

I klubblagssammanhang kan Jörgen Persson räknas som en riktig globetrotter. Han har sammanlagt spelat för 15 olika klubbar. I Halmstad BTK har Persson varit i fyra sejourer. Han har även deltagit i seriespel i både Tyskland, Frankrike, Kina och Ungern.

Jörgen Perssons största meriter är VM-guldet i Chiba 1991 och VM-silvret i Dortmund 1989. Intressant är att Persson båda gångerna mötte Jan Ove Waldner i finalen. Med sina sju OS-starter är han även unik i såväl bordtennisvärlden som i OS-historien över huvud taget.